duminică, 11 aprilie 2010

VIATA INVINGE!

Victoria unuiprofesor gorjean impotriva cancerului,apoi,impotriva(in)justitiei din Romania


Voi aduce în atenţia dv., cazul unui profesor din Târgu Jiu (al cărui nume nu doreşte să fie cunoscut), îndelung mediatizat de ziarul on line de investigaţie, GorjNews.ro şi Radio Târgu Jiu.
Despre ce este vorba? Un profesor din Târgu Jiu a fost diagnosticat cu sinuzită de medici din Gorj şi Bucureşti, şi tratat, în consecinţă, peste un an. În această perioadă, sângera din ce în ce mai abundent, uneori interminabil. La peste un an de la primele semne ale afecţiunii, fiind examinat cu un tomograf, a descoperit că în spatele nasului i se formase o tumoare malignă. Cancer, stadiul patru, ultimul. Majoritatea medicilor i-au recomandat, lui şi familiei, să o ia încet spre cimitir, să nu stârnească panică.

Un medic din Bucureşti l-a ajutat să nu dispere, prezentându-i un caz similar, descoperit în acelaşi stadiu şi vindecat, cu peste un an în urmă, la o clinică din Freiburg – Germania, condusă de un medic român. A urmat bătălia pentru viaţă, cu autorităţile române pretinzând familiei pacientului să adune într-un dosar luna şi stelele – de fiecare dată altele – de pe cer, pentru a se îndura să analizeze oportunitatea eliberării formularului E 112, care presupunea decontarea spitalizării în Germania. Zeci de drumuri prin centrele universitare din ţară, zeci de apeluri disperate către medici care, ca într-o conspiraţie a morţii împotriva vieţii, au refuzat toţi să întocmească un raport în care să scrie negru pe alb un adevăr de necontestat, acela că în România un pacient cu cancer în ultimul stadiu nu poate fi vindecat.

Deşi legislaţia în vigoare obligă Casa de Asigurări de Sănătate Gorj să se pronunţe în termen de 5 zile dacă eliberează sau nu formularul E 112, un răspuns, şi acela negativ, a fost primit de către pacient la aproape trei luni de la înregistrarea cererii sale.
Cam atunci când ar fi trebuit să aibă loc parastasul de şase săptămâni, dacă, împreună cu familia, nu ar fi reuşit să acceseze credite bancare de peste 50.000 de euro – costul spitalizării.
Aflat acum la capătul tratamentului de care a beneficiat la clinica din Freiburg, este vindecat în proporţie de aproape sută la sută.
Atunci, GorjNews si Radio Targu-Jiu, a initiat o campanie sociala, intitulata “CANCERUL NU UCIDE, STATUL ROMÂN, DA!”, in care, in decursul mai multor saptamani, Radio Târgu Jiu şi Ziarul online de investigaţii GorjNEWS.ro au prezentat cum, în absenţa programelor guvernamentale adecvate, nepermis de mulţi români continuă să moară cu zile de o maladie care doar la noi în ţară, şi în alte câteva din lumea a treia, rămâne incurabilă. Ei cad victime nu doar cancerului şi suferinţei fizice şi psihice care îl însoţesc. Ei sunt, deopotrivă, victime ale incompetenţei majorităţii cadrelor medicale, ale nepăsării autorităţilor, ale unui sistem sanitar nereformat şi subfinanţat, ale unui cadru normativ anume gândit în aşa fel încât să le faciliteze şi să le grăbească moartea.

În Săptămâna Mare, până şi inJUSTIŢIA din România dă semne că se clatină. După cinci luni în care a fost tergiversată şi mutată de la o secţia la alta a Tribunalului Gorj judecarea acţiunii intentate de profesorul gorjean CJAS Gorj, pentru refuzul eliberării Formularului E112, miercuri, 31 martie a.c., judecătorul Ecaterina Manţog a pronunţat – premieră în România – o sentinţă favorabilă cetăţeanului căruia, după ce cotizase peste 30 de ani la sistemul asigurărilor de sănătate, i se refuzase finanţarea tratării în străinătate a cancerului – ultimul stadiu – de care suferea. Iată conţinutul sentinţei: “respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a CNAS. Respinge excepţia lipsei competenţei materiale. Admite acţiunea cu precizările ulterioare. Anulează adresa CAS Gorj nr.12077/10.09.2009 şi adresa CNAS prin care a fost respinsă contestaţia reclamantului. Constată că reclamantul are drept de eliberare a formularului E 112 înainte de momentul achitării contravalorii serviciilor medicale. Obligă pârâtele în solidar la plata sumei de 14970,42 euro, echivalentul în lei la cursul de la data plăţii cheltuielilor cu asistenţa medicală. Definitivă şi executorie. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.“

De regulă, când un contribuabil se judecă cu una dintre instituţiile statului, cerându-şi drepturile, reprezentanţii justiţiei au o singură grijă: să umilească cetăţeanul şi să favorizeze statul. Faptul că gorjNEWS.ro şi Radio Târgu Jiu, iniţiatorii campaniei “Cancerul nu ucide, statul român, da!”, au monitorizat şi mediatizat pas cu pas evoluţia acestui caz, a determinat pronunţarea unei sentinţe corecte. De acum există un precedent în justiţie şi românii ar trebui să obţină mai uşor Formularul E 112.

Povestea profesorului care a învins şi cancerul, şi CJAS Gorj, o găsiţi aici, aici, aici, aici, aici, şi aici.. În afară de Radio Târgu Jiu, au mai preluat povestea Cotidianul, aici şi aici, precum şi senatorul Dan Voiculescu, aici, pe blogul său personal, iar acum, eu.

Îi rog pe cei ce doresc dintre prietenii mei din blogosferă, să mediatizeze acest caz, în scopul salvării cât mai multor vieţi a unor oameni, ce continuă sa moara de boli considerate “incurabile”, datorita incompetentei unor medici si a Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, prin neaccederea la Formularul E 112, de către bolnavi.


Articol preluat de pe blogul lui NEA COSTACHE




2 comentarii:

Nea Costache spunea...

Multumesc pentru preluarea acestui articol Loredana (o singura obiectie: indica sursa, adica eu)!
O saptamana cu realizari!

PS- Cand voi promova pe blogul meu un volum de versuri semnate de tine?

Mause2k spunea...

Articolul este foarte interesant. Dar nu exista boala ci exista bolnav. Aici intervine si pshihicul uman. Presupun eu ca acea persoana se afla in triunghiul invingatorilor, adica omul nu a fost victima ci a fost vulnerabil. Daca el a reusit atunci oricine dintre dumneavoastra, vizitatorii acestui blog puteti. Va urez succes !